22 Haziran 2015 Pazartesi

Regression Testi nedir ? Ne zaman yapılmalıdır?

Merhabalar,

Birkaç hafta aradan sonra bugün sizlere regression testinden bahsedeceğim. Regression testi genel anlamda, kod üzerinde yapılan değişikliğin, değişiklik yapılmayan yerleri etkilemediğinden emin olmak için yapılır.

Özellikle Agile modeli kullanılarak geliştirilen yazılımların testinde regression önemli bir rol oynamaktadır. Sürekli artan fonksiyonlar ve yeni gelen geliştirmeler nedeniyle onaylanmış/geliştirmesi tamamlanmış fonksiyonların hala çalışıp çalışmadığı veya yeni eklenen fonksiyonlar nedeniyle çalışmasının etkilenip etkilenmediği test edilmelidir.

Regression için full fonksiyonel test yapmaya safety-critical olan yazılımlar dışında çok fazla gerek yoktur. Bu yüzden full fonksiyonel test caseler arasından regression test case'leri seçilerek yalnızca bu case'ler koşulur. Olmazsa olmaz fonksiyonların kesinlikle test edildiği, diğer fonksiyonlardan da kullanıcının hata ile karşılaşabileceği düşünülen yerler alınarak bir regression test pack oluşturulur.

Regression testi "ütopik" ama aslında "olması gereken" süreçte sanity testinden sonra koşulmalıdır.

Burada karşılaştırılan önemli bir nokta var :

  • Regression testi re-test'ten farklı olarak ne yapıyor?
Regression testi kodun etkilenip etkilenmediğini konfirme etmek için yapılırken, re-test; test edilmiş ve hata çıkan yazılım fix edilip tester'a hatanın ortadan kaldırıldığına emin olmak için yapılır. Yani herhangi bir yazılımın testi sırasında developer'a bir defect açtığınız zaman bu defect çözüldüğünde re-test, çözülen defect'in kodun herhangi başka bir alanını etkilemediğini görmek için de regression testi yaparsınız.

Bugünlük bu kadar :)

Sevgiler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder